Kongens fortjenstmedalje til Finn Engen

Den finnes bare en Finn Engen. I dag har vår levende legende fått Kongens fortjenstmedalje for sin fantastiske frivillige innsats gjennom snart 65 år. Og det er så fortjent.

Annonse:

Finn (84) har fått alle priser og utmerkelser som er mulig å oppdrive både i klubben og regionalt. Vi i Raufoss Fotball mente det var på tide at godeste Finn ble nominert til Kongens fortjenstmedalje for sin innsats, og sendte inn vår nominasjon til Hans Majestet Kongen. Både Raufoss IL Allianse, NFF Indre Østland og NIF Innlandet støttet helhjertet opp om nominasjonen.

Hans Majestet var hjertens enig med oss - så nå skal Finn på slottet og møte selveste Kong Harald. Den høythengende dekorasjonen deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

En fantastisk Herb-tegning hører med til enhver stor begivenhet i Raufoss Fotball. (Strek: Herbjørn Skogstad)
En fantastisk Herb-tegning hører med til enhver stor begivenhet i Raufoss Fotball. (Strek: Herbjørn Skogstad)

I dag, før Kronekampen var Hans Majestet representert ved Assisterende Statsforvalter Sigurd Tremoen for å dele ut medaljen. Finn hadde nok fått snusen i at han skulle bli gjort stas på, men han visste ingenting om at han skulle motta denne utmerkelsen. Det ble en fin markering, med taler og blomster fra representanter fra idretten både lokalt og regionalt, samt Ordfører Tonje Bergum Jahr. Godeste Finn fikk også videohilsener både fra Fotballpresident Lise Klaveness og Idrettspresident Zaineb Al-Samarai - og ikke minst fra Anton Henningsson som har gode minner fra årene sammen med godeste Finn. Mange gode venner fra klubben og kona Margit var også tilstede for å hylle Finn på hans store dag.

 

Fra nominasjonsbrevet fra oss i Raufoss Fotball:

Finn har viet livet sitt til fotballen, og er en levende legende både i klubben, regionalt som nasjonalt. Han har gjort en uvurderlig innsats for lokalsamfunnet gjennom sin frivillige innsats. Han har jobbet utrettelig for å fremme sporten og kameratskapet, og har vært en ambassadør for utviklingen av fotballen og frivillighetskulturen.

Finn startet sin frivillige karriere som assisterende banemester og materialforvalter som 19-åring i 1959. Han har selv aldri spilt aktivt fotball, men hadde et stort hjerte for sporten helt fra han var liten gutt i etterkrigsårene.

På starten av 60-tallet ble han utsatt for en arbeidsulykke der hans venstre arm ble revet av under arbeid i daværende Raufoss ammunisjonsfabrikker. Dette utgjorde naturlig nok en stor og dramatisk omstilling i Finn’s liv, for hans arbeidsliv som for hans frivillige innsats. Men han ga ikke opp, og lærte seg raskt teknikker for å utføre jobbene sine, og kunne også begynne å kjøre bil igjen etter en tid.

Han jobbet hardt og utrettelig, og allerede i 1966 mottok han Raufoss Fotballs høyeste utmerkelse, Sverdprisen for sin uvanlige innsats for klubben. Han har i senere år også mottatt Raufoss Idrettslags hederpris, Oppland Arbeiderblads Frivillighetspris/Idrettens Ildsjelpris og Oppland Idrettskrets hederstegn. Han har vært nominert som tidligere Oppland fylke sin representant til Ildsjelprisen før Idrettsgallaen to ganger. Han betraktes som en levende legende av hele fotball-Norge.

Hans gode vesen har betydd mye for miljøet og garderobekulturen i Raufoss Fotball. Klubben har gjennom tidene rekruttert unge spillere fra alle deler av Norge og fra hele verden, og Finn har betydd mye for hver og en av dem. Han har tilbudt tilstedeværelse og uvurderlig støtte til mange unge mennesker, og har inspirert mange til å forfølge sine drømmer innenfor sporten. Han har vært en viktig kontinuitetsbærer for å skape et positivt miljø der fair play og respekt for hverandre, motstandere og dommere har vært Finns varemerke.

Han har også bidratt til å organisere utallige lokale og regionale turneringer, og har reist sammen med laget til tusenvis av kamper i hele Norge og til utallige treningsopphold ute i Europa. Hans innsats har gjort at stadig nye generasjoner har fått utstyr i utmerket stand, et godt miljø og gode anlegg å utvikle seg i.

Gjennom snart 64 år har Finn tjent lojalt under 32 A-lagstrenere, og har ved inngangen av 2023 tatt fatt på en ny sesong under trener nummer 33. Han er fremdeles flere dager og kvelder i uka på jobb for klubben i sitt hjerte, og har aldri verken krevd eller mottatt ei krone i lønn for sin innsats.

Vi er så utrolig stolte av "vår Finn". 💛🖤

Gratulerer med Kongens fortjenstmedalje! 


Annonse fra Obos-ligaen: