Aktivitet

All sportslig aktivitet tar utgangspunkt i Raufoss Fotball sitt strategidokument 2025 -2029, klubben definerer skille mellom utviklingsfotballen som er alle lag fra 6-19 år, med barnefotballen fra 6-12 år og ungdomsfotballen fra 13-16 år pr. 01.01.2024. Og toppfotballen som er U17 Nasjonal, U15 Nasjonal og seniorlagene på herresiden og damesiden.

Annonse:

 

  1. Utviklingsfotball

Strategi og hovedmålsetting:

Raufoss fotball skal ta vare på flest mulig, lengst mulig og på en best mulig måte, gjennom å skape trygghet, mestring, trivsel og gi utfordringer og utviklingsmulighet til alle. Vi skal være en attraktiv og inkluderende klubb for alle spillere i aldersbestemte klasser. Gjennom kompetente, engasjerte og målrettede trenere legges det til rette for å skape både utvikling og topp i klubben vår- et fundament som er nødvendig for å kunne rekruttere unge lokale spillere til A-lag herrer og A-lag damer.

 

Hovedmål:

  • Raufoss Fotball skal rekruttere fra begge skolekretser og danne treningsgrupper og lag på tvers av kretsene for å gi ett best mulig fotballtilbud for alle.
  • Raufoss Fotball skal ha en skoleringsplan for aldersgruppen 6-12 år som bidrar til kvalitetssikring av treningsprosessen.
  • Raufoss Fotball skal gi trenere på alle nivåer hjelp til å få nødvendig kompetanse.
  • Raufoss Fotball skal etter beste evne tilby tett oppfølging gjennom til å se hver enkelt spiller, gi tilpassede utfordringer og skape en fotballopplevelse bestående av trygghet, trivsel og mestring.
  • Raufoss Fotball skal jobbe aktivt for å utvikle samarbeidet med naboklubber og med andre idretter.
  • Raufoss Fotball skal stimulere og verdsette foreldre/foresatte som bidragsytere i klubben gjennom bygging av «vi-kultur»
  • Raufoss Fotball skal gi ekstra aktivitetstilbud igjennom FFO, fotballskoler og andre spesielle tiltak igjennom året.

 

Kommunikasjon:

  • Vår felles kommunikasjonskanal er klubbens hjemmeside der administrasjon, trenere, lagledere og foreldre i fellesskap må sørge for at det til enhver tid er oppdatert og korrekt kontaktinformasjon på klubbens medlemmer.
  • I klubbhåndboka «Dette er Raufoss» er det register over nøkkelpersoner med de forskjellige ansvarsområder.
  • Trenere, lagledere og foreldre/foresatte skal gis informasjon om retningslinjer og kjøreregler og har ett ansvar for å sette seg inn i dette.
  • Foreldremøter er arena for å ta opp spørsmål og problemstillinger. Der stiller klubben med representanter for å besvare spørsmål.

 

Retningslinjer barne- og ungdomsfotballen i Raufoss Fotball:

Raufoss Fotball følger NFF`s retningslinjer i barne- og ungdomsfotballen, disser retningslinjene er tuftet på NIF`s barne- og ungdomsbestemmelser. «Flest mulig-lengst

 

 

mulig-best mulig» er Barne- og ungdomsfotballens verdigrunnlag og det skal etterleves etter beste evne i Raufoss Fotball.

 

Spilletid i barnefotballen (6-12 år):

I barnefotballen skal alle spillere ha tilnærmet lik spilletid. Med lik spilletid menes over en hel sesong. I enkeltkamper kan spilletiden differensieres utfra motstanden og kamputviklingen. I Raufoss Fotball har vi fokus på jevnbyrdighet i kamp, vi skal ha mest mulig jevnbyrdige lag innad i alderstrinnet. Vi har også ett ansvar ovenfor motstandere i forhold til jevnbyrdighet, differensier spilletid i enkeltkamper for å oppnå dette. Vi ønsker ikke å vinne eller tape med veldig store sifre av hensyn til utvikling både for egne spillere og motstanderne.

 

Raufoss Fotball mener det er veldig viktig at det meldes på nok lag i hver årsklasse slik at lagene ikke har for mange spillere og at alle som er med på kampen får nok spilletid.

 

Raufoss Fotball anbefaler:

 

Alder

Kampform

Ant. Spillere

Spilletid

6 år

3`er

5 spillere

2x20 min.

7-10 år

5`er

6-8 spillere

2x25 min

11-12 år

7`er

9-11 spillere

2x30 min.

 

Nivådeling innad i alderstrinnet skal ikke forekomme, men det kan meldes på ett tilleggslag opp ett nivå slik at de som har behov for mer utfordring får dekket sitt behov. Raufoss Fotball understreker at dette skal komme som tillegg til det vanlige og at flere får mulighet til å benytte seg av ekstratilbudet.

 

For å sørge for riktig antall spillere kan vi:

  • Låne fra jentelagene til guttelagene.
  • Låne spillere fra yngre lag

 

Spilletid i Ungdomsfotballen (13-16 år)

Trenere og ledere i Raufoss Fotball skal være utviklingsorienterte og fokusere mer på læring, trivsel og mestring enn på resultater. Alle spillere bør få spille minimum en omgang til sammen i hver kamp eller at spilletiden til sammen på lagene spilleren er tatt ut til er tilnærmet full kamp. Vi skal ha differensierte tilbud og nivådeling på lagene og klubben jobber hele tiden med å være representer på alle nivåer som er tilgjengelig.

Raufoss fotball anbefaler å melde på nok lag slik at alle får nok spilletid.

 

Raufoss Fotball anbefaler:

 

Alder

Kampform

Ant. Spillere

Spilletid

13-14 år

9`er og 11`er

9`er: 11-13stk. 11`er: 13-15 stk.

2x35 min.

14-19 år

11`er

13-15 stk.

2x35-45 min.

 

 

  1. Differensiering

Differensiering handler om hvordan vi kan dele inn treningsgruppa og tilpasse treningene til den enkelte spilleren for å gi hun eller han utfordringer og mestring ut fra sitt ferdighetsnivå.

 

Differensiering handler ikke først og fremst om å dele gruppa inn i «de gode» og «de mindre gode». Fotballferdighet er sammensatt og spillerne kan ha ulike sterke sider. Noen er hurtige, andre er taklingssterke, andre igjen kan være gode med ball eller ha stor arbeidskapasitet. Dette er bra for lagene har bruk for ulike typer.

 

Differensiering vil si å ta utgangspunkt i den enkeltes styrker og/eller svakheter og å lete etter måter å organisere treningene på som er gunstig både for spilleren og laget.

Differensiering er å individualisere treningene innenfor rammen av laget.

 

Raufoss Fotball anbefaler NFF`s mal på differensiering på feltet:

  • Sjef over ballen:

-  Alle er sammen.

 

  • Spille med og mot. Del spillerne inn i tre ferdighetsnivåer. Det ideelle er at spillerne over tid spiller:
    • 1/3 av tiden med og mot dem som er på samme nivå
    • 1/3 av tiden med dem som har kommet lengre
    • 1/3 av tiden med dem som ikke har kommet så langt

 

  • Tilpasset smålagsspill:
    • Smålagsspillet må være tilpasset ferdighetsnivå.
    • Noen ganger: Organiser smålagsspill etter spillernes nivå
    • Andre ganger: Organiser smålagsspillet slik at alle lagene er jevnbyrdige.

 

  • Scoringstrening:
    • Differensier i tre grupper med ulik vanskelighetsgrad når det gjelder tid og rom.

 

Faste løsninger på differensiering der de samme utvalgte spillerne alltid er i sammen, er en seleksjonspraksis og skal ikke forekomme i barnefotballen.

 

  1. Hospitering

Hospitering er et eksempel på differensiering der spillere i perioder får trene og spille på lag i høyere årsklasse eller på tvers av kjønn, i tillegg til sitt opprinnelige lag. I Raufoss Fotball skal dette styres i samarbeid mellom trenere på opprinnelig lag og trenere på hospiteringslag og trenerutviklere/spillerutviklere i klubben.

 

Hospitering forekommer der det er helt synlig at en spiller trenger dette for å få gode nok utfordringer. Spilleren kan også løftes helt ut av årgangen, men skal da følges nøye på utviklingskurve. Dette gjelder spillere som er villig til å ofre/forsake mye for å bli gode, som vil mest og ikke bryr seg så mye om det sosiale. Spilleren skal også vurderes utfra holdninger og modenhet. Hospiteringen skal skje i samråd med spiller og foreldre og trenerapparat.

 

 

Flytsoneprinsippet og hvor moden spilleren, miljøet og foreldrene er for å tåle hospiteringen, er avgjørende når spillere får lov å prøve seg på høyere nivåer. Gode hospiteringsordninger er et viktig virkemiddel for læring generelt og mestring spesielt. Det kan imidlertid være en kime til konflikt der spillerne unødvendig kommer i konflikt med eget alderslag og det kan skape konflikt mellom trenere. Raufoss Fotball mener at spilleren alltid må stå i sentrum, men at lagene også kan hensyntas ved behov.

 

Det oppfordres til at jenter med gode holdninger og utviklingspotensiale hospiterer med guttelag der det er hensiktsmessig.

 

  1.  Raufoss-modellen 6-12

Raufossmodellen er retningsgivende for hvordan barnefotballen i klubben er organisert. Den er med på å sikre at spillerne i barneavdelingen får ett best mulig tilbud og at man jobber etter visjonen «topp-utvikling-miljø» for å bevare flest mulig lengst mulig på en best mulig måte i klubben.

 

Laginndeling:

  • Raufoss Fotball har tilbud for 6 åringer i «lekegruppa». Denne gruppa består av både gutter og jenter.
  • Raufoss Fotball ønsker at det lages en treningsgruppe pr alderstrinn og kjønn i alderen 7-12 år uavhengig av hvilken skolekrets spillerne kommer fra.
  • Om det er praktisk å dele pr. skolekrets av ulike årsaker så gjøres dette i samråd med klubbledelse/administrasjon.
  • Påmelding av lag til seriespill og klubbens egne turneringer gjøres igjennom klubbens administrasjon. Frist for innmelding av lag, se fotball.no eller kontakt adm.
  • Påmelding til øvrige turneringer gjøres direkte til arrangør av lagleder.

 

Treninger:

  • I vinterhalvåret får lagene tilbud om 1-2 dager inne i Raufoss Storhall evt. i gymsaler.
  • I sommerhalvåret har 6-9 år klassene trening og kamparena på Raufoss Stadion.
  • 10-12 åringene har trening og kamparena i Raufoss Storhall eller Nammo stadion.

 

Organisering:

Slik organiseres teamene og lagene i Raufoss Fotball. Med team menes hele årgangen fordelt på gutter og jenter, med lag menes hvert enkelt lag i teamene.

  • Teamleder/hovedtrener: Administrativ leder
  • Lagstrenere: Hjelpetrenere
  • Lagledere: Helst en pr. lag
  • Foreldregruppe

 

Kompetansekrav:

  • En trener pr. team med skal ha GT1 (Grasrottrener 1 NFF)
  • Raufoss Fotball ønsker at alle trenere har GT1.

 

Kommunikasjon:

Alle trenere og lagleder kalles inn til minimum 2 stk. møter i året - før sesongstart og ved sesongslutt.

 

 

Turneringer:

-  6 - 10 år:

    • Knøttiaden og Romjulscup.

-  11 - 12 år:

    • Romjulscup og Raufossturneringen.

 

Økonomi vedrørende turneringer:

Klubben dekker lagspåmelding til turnering(er) per år etter følgende oppsett:

-  6 - 10 år:

  • Inntil kr. 2000,- pr. gruppe. (Eks.G8)

 

-  11-12 år:

  • Inntil kr. 1000,- pr. lag (Eks.J12 stiller 3 lag i en cup – utløser kr 3000,- i støtte)

 

Lagene må selv passe på å melde seg på i henhold til utsendt informasjon til lagene i god tid før turneringen starter.

 

Utover de nevnte turneringene står lagene fritt til å velge hvilke og hvor mange turneringer man deltar på, men administrasjonen må ha informasjon om hvilke turneringer lagene deltar i og tidsrommet det skjer.

 

  1.  Raufoss-modellen 13-16 år

Modellen er retningsgivende for den sportslige aktiviteten 13-16 år, og skal sikre at alle som vil spille fotball får muligheten til det, dersom det er tilstrekkelig ressurser tilgjengelig.

 

Samtidig ivaretar modellen klubbens fokus på «topp» for å kunne drive tilstrekkelig spillerutvikling i henhold til klubbens strategiplan.

 

Laginndeling:

Raufoss Fotball ønsker å stille lag på alle nivåer, der ett førstelag representere klubben på best mulig nivå lokalt eller nasjonalt og de andre lagene spiller på riktig nivå i forhold til best mulig utviklingsmulighet for spillerne.

 

Treninger:

Teamene kan deles inn i to nivågrupper. Levende grupper der spillere kan bli flyttet opp eller ned i forhold til utvikling, motivasjon etc. Det skal uansett differensieres på treningsfeltet.

Teamene trener på samme sted til samme tid, så langt dette er mulig.

Teamene får treningstid i Raufoss Storhall, Nammo Stadion og Raufoss Stadion (ved behov for gress)

U14 og U16 skal nivådeles. De andre teamene må ta vurdering om organisering etter antall og ambisjon.

Treningsgruppe 1 U16 kan defineres som Elitegruppe/Førstelag.

 

Nasjonal U15 fungerer pr. 2024 som en treningsgruppe og skal konkurrere på nasjonalt nivå. Her plukkes det ut en tropp fra hovedtrener bestående av de mest kvalifiserte på alderskullet i tillegg til eksterne spillere.

 

 

Organisering:

Teamleder:  Administrativ leder for teamet (kan også være hovedtrener) Hovedtrener: Sportslig ansvarlig for hele teamet generelt og 1. lag spesielt. Lagstrenere: Ass trenere med ansvar for øvrige lag.

Lagledere:  En pr. påmeldte lag.

Foreldregruppe:  Med ansvar for dugnadsorganisering i klubben samt sosiale tiltak innad i teamene.

 

Kompetansekrav:

Alle trenere i ungdomsfotballen skal ha ungdomsfotballkvelden En trener pr. team (eks. J13) skal ha hele NFF Grasrottrener.

 

Turneringer:

-  13-14 år:

  • Romjulscup,
  • Raufossturneringen,
  • En turnering med overnatting eks. Sandar Cup/ Norway Cup etc.
  • Lag 1 bør delta i en elitecup i løpet av sesongen for å få god nasjonal motstand.

 

-  15-16 år:

  • Norway Cup/Dana Cup el. tilsvarende.
  • Lag 1 deltar i NM.
  • Lag 1 bør delta i en elitecup i løpet av sesongen for å få god nasjonal motstand.

 

Økonomi vedrørende turneringer:

Klubben dekker lagspåmelding i en turnering per år etter følgende oppsett:

-  13-19 år:

  • Inntil kr. 2000,- pr. lag (Eks. 2 stk U16 lag utløser 4000,- i støtte)

 

Rekruttlag Herrer

  • Laget består av reservene på A-laget, samt spillere U17-nasjonal.
  • Kampledelse fra apparatet rundt A-laget.
  • Stiller i år lag i 4. divisjon.

 

Rekruttlag damer

  • Rekruttlaget består av reservene fra A-laget og jenter som er fra 15 år og oppover.
  • Dette laget må tilpasses til hvordan A-laget er sammensatt og A-lagsspillere vil benyttes etter behov om kamptrening.
  • Laget har egen hovedtrener.
  • Hospitering av spillere fra junioravdelingen koordineres med trener opprinnelig lag, trener rekrutt damer og A-lags trener.

 

Utvikling av enkeltspillere er viktig for klubben. Utviklingsarenaen for å bli toppspillere går gjennom breddefotballen. Sportsplanen og klubbhåndboka skal fungere som et verktøy og hjelpemiddel for spillere, foreldre, trenere og lagledere og andre som er interessert i hva Raufoss Fotball driver med, lurer på hvordan vi jobber og hvordan vi ønsker å utvikle oss.

Det er et krav at alle trenere og lagledere i klubben må sette seg inn i sportsplanen og klubbhåndboka og følge den.

 

 

  1. Skoleringsplaner

Klubben har gjennom akademiklassifiseringa utarbeida planverk for ungdomsfotballen. Skoleringsplaner 13-19 år er et hjelpemiddel i treningsarbeidet. Disse finner man i eksterne dokumenter på hjemmesiden på samme plass som Sportsplanen.

 

 

 

Annonse fra Obos-ligaen: